Informacje prasowe #Biznes/ekonomia

Sztuczna inteligencja: Bosch zwiększa swoje zaangażowanie w inicjatywę Cyber Valley

W planach nowy ośrodek badań nad sztuczną inteligencją

• Bosch planuje zainwestować ok. 35 milionów euro w nowy kampus
  • badawczy w obszarze sztucznej inteligencji
  • W przyszłości ma w nim pracować nawet 700 ekspertów
  • Celem jest dalsze wzmocnienie wymiany naukowej w Cyber Valle
Magdalena Kołomańska

Magdalena Kołomańska >

Stuttgart / Tybinga. Cyber Valley to jedna z największych europejskich inicjatyw, w ramach której nauka i biznes wspólnie rozwijają badania stosowane w obszarze sztucznej inteligencji. Do inicjatywy wspieranej przez niemiecki kraj związkowy Badenię-Wirtembergię dołączyły instytucje badawcze, fundacje i firmy.

Bosch planuje zwiększenie swojego zaangażowania w obszarze sztucznej inteligencji w Cyber Valley: przedsiębiorstwo zainwestuje ok. 35 milionów euro w budowę „Bosch AI Campus” w Tybindze. Obecnie prowadzone są rozmowy z miastem na temat zakupu działki o powierzchni 12 000 metrów kwadratowych, na której ma powstać kampus, a uruchomienie nowego kompleksu jest planowane na koniec 2022 roku. Badania nad sztuczną inteligencją będąw nim w przyszłości prowadzone przez zespół 700 ekspertów

Bosch chce należeć do światowej czołówki firm prowadzących badania nad przemysłowymi zastosowaniami sztucznej inteligencji Budowa nowego „Bosch AI Campus” to kolejny krok, który przybliża nas do tego celu.

powiedział członek zarządu Bosch i CDO/CTO dr Michael Bolle. –

Miejsce start-upów oraz intensywnej wymiany naukowej

„Bosch AI Campus” w Tybindze będzie zlokalizowany w sąsiedztwie budynków Instytutu Inteligentnych Systemów Maxa Plancka oraz AI Research Building Uniwersytetu w Tybindze. Oprócz laboratoriów i pomieszczeń biurowych znajdzie się w nim również przestrzeń dla start-upów i zewnętrznych grup badawczych, które będą prowadzić czasowe badania nad sztuczną inteligencją. Niektóre części kampusu będą też oddane do użytku publicznego.

W nowym budynku eksperci Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) będą pracować nad projektami razem z przedstawicielami różnych działów branżowych Bosch oraz start-upami. Struktura campusu ma ułatwiać dzielenie się wiedzą i pomysłami.

dodaje Bolle.

Firma Bosch jest członkiem założycielem powołanej do życia w 2016 roku inicjatywy Cyber Valley. W ramach tej współpracy badawczej partnerzy ze świata przemysłu, nauki i polityki łączą siły, aby rozwijać badania nad sztuczną inteligencją. Celem jest szybkie zastosowanie wyników badań podstawowych w przemyśle.

Od badań do praktycznych zastosowań

Bosch prowadzi badania nad sztuczną inteligencją, która ma być bezpieczna, stabilna i zrozumiała. Inwestycja w nowy kampus sztucznej inteligencji to kolejny krok zwiększający zaangażowanie przedsiębiorstwa w Cyber Valley: w ubiegłym roku profesor Matthias Hein objął na Uniwersytecie w Tybindze sponsorowaną przez Bosch profesurę. Dodatkowo przedsiębiorstwo utworzyło dwie profesury „Industry on Campus”, które umożliwią uniwersytetowi włączenie praktycznej wiedzy przemysłowej do prowadzonych badań i nauczania. Jednym z obszarów zainteresowań badawczych jest inteligentna diagnoza, dzięki której można przewidzieć awarię maszyny na długo przed rzeczywistym wystąpieniem defektu. Zlecając wcześniejsze prace konserwacyjne, można uniknąć dłuższego przestoju w przyszłości. Inteligentna diagnoza jest także przykładem maszynowego uczenia, będącego jednym z tematów badań prowadzonych w BCAI. Obecnie Bosch Center for Artificial Intelligence zatrudnia 200 pracowników w sześciu lokalizacjach na świecie, m.in. w Niemczech, Indiach i Stanach Zjednoczonych.

Tags: Cyber Valley