Bosch Engineering i Knaus Tabbert prezentują inteligentny system elektryczny 48 V do przyczep kempingowych

Niezależne źródło zasilania dla większego komfortu na drodze

• Inteligentne wytwarzanie energii poprzez rekuperację
  • Niezależne źródło zasilania podczas podróży i na miejscu wypoczynku
  • Łatwe manewrowanie dzięki zintegrowanej funkcji manewrowania

Bosch Engineering opracowuje inteligentny 48-woltowy system we współpracy ze specjalistą od pojazdów rekreacyjnych firmą Knaus Tabbert. Nowy system elektryczny 48 V zapewnia użytkownikowm przyczep kempingowych większą elastyczność i niezależność jeśli chodzi o zasilanie w energię – zarówno podczas podróży jak i w miejscu wypoczywania.

Inteligentny system dla większej samowystarczalności w drodze i na miejscu wypoczynku

System 48-woltowy obejmuje m.in. elektryfikowaną oś oraz czujniki i akumulatory litowo-jonowe Bosch, umożliwiając wytwarzanie energii elektrycznej niezależnie od pojazdu ciągnącego. W trybie generatora e-maszyny 48 V oferowanej przez Bosch, akumulatory można ładować podczas podróży, a także poprzez rekuperację energii* podczas hamowania. Tak zgromadzona energia może być wykorzystywana przez różne odbiorniki wewnątrz przyczepy lub zamieniana na siłę napędową. Skalowalność zainstalowanych stacjonarnych akumulatorów 48 V (od jednego do ośmiu) zapewnia maksymalną elastyczność w zależności od potrzeb. Ta niezależna koncepcja może być również rozszerzona o przenośne akumulatory 48 V, które można praktycznie ładować z gniazdka zasilania w przyczepie kempingowej, a nawet w domu.

W systemie jest również zintegrowana funkcja manewrowania, która ma ułatwiać obsługę przyczepy kempingowej. Za pomocą aplikacji można łatwo i wygodnie manewrować przyczepą w celu zaparkowania przy domu czy na kempingu. Ponadto jednostka Connectivity Unit stanowi podstawę usług cyfrowych, takich jak regulacja ustawień rekuperacji, z których można korzystać podczas podróży za pośrednictwem urządzenia mobilnego.

* Rekuperacja - hamowanie regeneracyjne

Energia kinetyczna generowana podczas hamowania jest przekształcana z powrotem w energię elektryczną. Tak odzyskana energia jest magazynowana w akumulatorach i dostępna dla takich odbiorników wewnątrz przyczepy kempingowej jak chłodziarka, klimatyzacja lub ekspres do kawy.