Jak zachować porządek w ogrodzie jesienią?

Dobrym sposobem są dmuchawy i odkurzacze ogrodowe

• W naszych ogrodach już możemy zauważyć efekt wyjątkowo gorącego lata. Drzewa powoli tracą liście, a kolejnych miesiącach będzie ich jeszcze więcej. To czas, w którym warto pomyśleć o rozwiązaniu, które pozwoli nam w łatwy sposób utrzymać porządek w ogrodzie i wokół domu.

Usuwanie na bieżąco liści z ogrodu, szczególnie przez zimą jest niezwykle istotne. Liście są podatne na procesy gnilne i zakwaszają ziemię, co jest szkodliwe dla roślin i kwiatów. Natomiast jeśli zostawimy je np. na naszym tarasie - w zimie, pod śniegiem, stworzą śliską powierzchnię.

Sposoby na sprzątanie ogrodu z liści jest kilka. Najbardziej tradycyjnym jest grabienie, co jest bardzo mozolnym i czasochłonnym zajęciem. Dla właścicieli ogródków, nawet tych najmniejszych może to być niezwykłe uciążliwe dlatego warto wybrać bardziej wydajne narzędzie niż klasyczne grabie.

Odkurzacze w ogrodzie

Jedną z dobrych opcji jest odkurzacz ogrodowy. Warto rozważyć zakup tego urządzenia szczególnie, gdy posiadamy duży ogród, w którym jesienne prace mogą być długotrwałe i męczące. Takie przydatne narzędzie w swojej ofercie posiada np. Bosch. Odkurzacz ogrodowy Bosch ALS 25 posiada silnik 2500 W przez co jest niezwykle skuteczny, a jego ergonomiczny uchwyt zapewnia wygodną pracę. Prędkość przepływu powietrza urządzenia to nawet 300km/h, dzięki czemu szybko uprzątniemy nawet najbardziej mokre liście. Odkurzacz Bosch ALS 25 posiada także duży łatwy do zamontowania i opróżnienia 45-litrowy worek. Narzędzie rozdrabnia liście w stosunku 10:1, ułatwia ich utylizację i późniejsze kompostowanie.

Dmuchawy do liści

Innym równie skutecznym pomysłem na szybkie sprzątanie ogrodu są dmuchawy ogrodowe. Decydując się na zakup dmuchawy, warto wziąć pod uwagę swoją wygodę, potrzeby oraz mobilność sprzętu. Dmuchawy Bosch ALB 36 LI posiadają wydajny akumulator 36 V, który jest kompatybilny ze wszystkimi narzędziami ogrodowymi Bosch 36V. Regulacja prędkości dmuchawy zapewnia pełną kontrolę podczas wykonywania prac porządkowych w ogrodzie, a ergonomika narzędzia zapewnia komfort pracy i dobre wyważenie. Urządzenie posiada również Syneon Chip, który steruje zużyciem energii zapewniając wydajność i dłuższy czas pracy.

- Dmuchawy i odkurzacze ogrodowe Bosch to rozwiązanie dla każdego, kto jesienią chce mieć piękny i zadbany ogród w dosłownie kilka minut. Nasze sprzęty są lekkie, ale jednocześnie wydajne i szybkie dzięki czemu użytkownik nie męczy się podczas pracy. Ich wielozadaniowość sprawia, że nie powinno ich zabraknąć w żadnym ogrodzie – podsumowuje Daria Dzwil, ekspert z Działu Home & Garden, Bosch Polska.

Pełna oferta elektronarzędzi ogrodowych znajduje się na: https://www.bosch-garden.com/pl/pl/narz%C4%99dziaogrodowe/strona-startowa/index.jsp

Zdjęcia do bezpłatnego wykorzystania z podpisem "Bosch".

Tags: ogród