Rozwiązanie sieciowe Bosch dla Kunsthalle Mannheim

Dyskretna ochrona dzieł sztuki i odwiedzających

• Kunsthalle Mannheim to niemieckie muzeum sztuki mogące pochwalić się pokaźną kolekcją bezcennych dzieł sztuki. Niezawodna technologia wchodząca w skład rozwiązania sieciowego firmy Bosch zapewnia wszechstronną ochronę ekspozycji i powierzchni magazynowej zajmujących w sumie 3 600 metrów kwadratowych. Szczególny nacisk położono na aspekt optymalnej ochrony osób i mienia bez ingerowania w sposób kontaktu odwiedzających z dziełami sztuki.
Łukasz Kałucki

Łukasz Kałucki >

Estetyczna integracja najnowocześniejszej technologii

Od czasu otwarcia w 1909 roku, Kunsthalle Mannheim zyskała na świecie reputację wyjątkowego miejsca spotkań ze sztuką nowoczesną. W skład kompleksu wchodzi budynek w stylu secesyjnym, wzniesiony w 1907 roku, podziemne magazyny, budynek główny i nowszy Hector Building, którego budowę ukończono w 2018 roku. Otwarcie Hector Building zbiegło się w czasie z debiutem instalacji oraz integracji specjalnie zaprojektowanego systemu zabezpieczeń w wykonaniu ekspertów firmy Bosch. Elementy systemu są zintegrowane w sposób niemal niewidoczny z poszczególnymi częściami ekspozycji. Modułowy system alarmowy UGM 2040 oraz około 260 najnowocześniejszych kamer monitoruje wnętrza Kunsthalle Mannheim oraz teren zewnętrzny. Kompleksową ochronę przeciwpożarową zapewnia system sygnalizacji pożaru obejmujący 700 punktów wykrywania pożaru. Na wypadek ewakuacji odwiedzających i personelu zamontowano 330 głośników. Wszystkie elementy zabezpieczeń znajdują się pod kontrolą systemu BIS (Building Integration System) firmy Bosch.

Modułowość systemu alarmowego UGM 2040 umożliwia szybkie i ekonomiczne wdrażanie modyfikacji i rozszerzeń. Wykwalifikowani serwisanci Bosch regularnie serwisują system i wykonują niezbędne naprawy, zapewniając niezawodne działanie i niskie koszty utrzymania systemu.